top of page
Hannah Lund

Hilsen fra Spisekammeret. 100 år gammel opskrift, der bruger, hvad du har. Fuck hamster-typer!!


Solskinsæg restemad fra 1930 Hannah Lund 1900 Til bords


 

For ca 100 år siden var vi også berørt af en pandemi i Danmark. Den Spanske Syge, en influenza-agtig virus, der dræbte millioner på verdensplan og det kom så lige efter 1 verdenskrig. Og mon ikke også der dengang har været de ubehagelige typer, der hamstrede? Så der har helt sikkert været rådvildhed mere end én gang i køkkenet.


Her starter jeg en lille række af opskrifter fra dengang, der viser, hvad min oldemor og hendes søstre fandt på at servere, når der egentlig ikke var så meget i køkkenet. Det er nemme opskrifter, og der er frit slag til at variere med, hvad du nu har derhjemme.

 

Hilsen fra Spisekammeret er et meget smukt navn, som dækker over en ”stop madspild”-opskrift, der giver dig mulighed for at bruge, hvad der var til overs fra i går. Fx når

man lidt har glemt at købe ind. Eller "plasticposer-over-hovedet"-tåber har ryddet Netto. For der er ikke stramme regler – har du færre tomater, kommer du lidt flere kartofler i. Eller omvendt. Og du kan selvfølgelig også lave den rent vegetarisk. En kærlig rod-sammen ret,

som smager godt og bare er hyggelig.



Det skal du bruge til Hilsen fra Spisekammeret

4-6 tomater

2 store eller 4 mindre kartofler

2-3 løg


Kødrest, fiskerest eller vegetar-rest

Det kan være så forskelligt som fx lidt steg, skiver af frikadeller,

kogt eller stegt fisk, fiskefrikadeller eller lignende


2 spsk margarine

2 spsk mel

3 dl fløde

1 tsk sennep

½ revet løg

Salt & peber

Karry eller tomatketchup

25-50 g rasp

50 g reven ost



Sådan laver du Hilsen fra Spisekammeret

Tænd ovnen på 175 grader.


Skær løgene i skiver eller tern, og brun dem langsomt.


Løgene svinder meget, når de bliver brunede - hvis du godt kan lide

smagen, så vælg mindst 3 løg.


Imens skærer du tomater og skrællede kartofler i tynde skiver.

Hvis du har en rest kød, fisk eller tilberedte grøntsager, skærer du også det i tynde skiver eller små tern.


Smør et ildfast fad. Læg tomatskiver, kartoffelskiver og brunede løg og din kødrest i lag i fadet.


Lav en hurtig sauce: smelt margarinen i en gryde på god varme, og pisk melet i.

Når det er jævnt, pisker du fløden i, og rører sennep og reven løg i.


Smag til med salt, peber, og enten karry eller tomatketchup.


Hæld saucen over grøntsager og kød i det ildfaste fad.


Drys rasp og reven ost over.


Bag retten i 15-20 minutter – og



Nyd din Hilsen fra Spisekammeret!


Kærlig hilsen

Hannah Lund

Kærlig hilsen Hannah Lund

Comments


bottom of page